Wegetariańska kuchnia może być nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Wystarczy spróbować kilku prostych przepisów na dania wegetariańskie, aby przekonać się, że warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Dziś przygotowałam dla Was kilka wege przepisów na dania, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom warzyw.
Kolorowa sałatka z soczewicą i awokado Do przygotowania sałatki potrzebujemy: czerwoną cebulę, zieloną sałatę, paprykę, pomidory, awokado, ciecierzycę oraz ugotowaną soczewicę. Warzywa kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Wszystko mieszamy razem w misce i dodajemy ulubione przyprawy. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i kawałki awokado.
Wegetariańskie spaghetti Do przygotowania wege spaghetti potrzebujemy: makaron spaghetti, cukinię, paprykę, pomidory, cebulę oraz ulubione zioła i przyprawy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem. Na koniec dodajemy ulubione zioła i przyprawy.
Zupa krem z brokułów Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebujemy: brokuły, cebulę, czosnek, bulion warzywny oraz śmietanę kremówkę. Brokuły gotujemy na parze. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Do garnka z brokułami dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz bulion warzywny. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Na końcu dodajemy śmietanę kremówkę.
Zapiekanka z cukinii i pomidorów Do przygotowania zapiekanki z cukinii i pomidorów potrzebujemy: cukinię, pomidory, cebulę, ser żółty oraz ulubione zioła i przyprawy. Cukinię i pomidory kroimy w plastry. Na patelni podsmażamy cebulę. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami cukinię, pomidory i podsmażoną cebulę. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.
Paulina Wawrzyczny
22-500 Hrubieszów
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
tel. +48 603 307 271
email: borderowe.roztocze@gmail.com